Localitati Mures
Mures
Turism Mures
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Mures

Informaţii generale
Aşezare
În partea central nordică a ţării, în bazinul mijlociu al râului cu acelaşi nume, în centru Podişului Transilvaniei.

Vecini
La nord: Judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, la est: Judeţul Harghita, la sud: Judeţele Braşov şi Sibiu, la vest: Judeţele Alba şi Cluj.

Suprafaţa
6.714 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul ţării).

Populaţie
604.000 locuitori.

Oraşe
Târgu Mureş, reşedinţă de judeţ, cu 166.000 locuitori, pe stânga Mureşului, la întretăierea unor pitoreşti dealuri. Alte oraşe: Iernuţ, Luduş, Reghin, Sighişoara, Sovata, Târnăveni.

Relieful
Este variat şi armonios, coboară uşor în trepte de pe piscurile vulcanice ale Munţilor Călimani (proeminent edificiu cu vf. Pietrosu de 1.102 m) şi Gurghiu, în est, separate de defileul Mureş - Topliţa - Deda, spre sud-vest în Podişul Târnavelor (culmi de 500 - 600 m, separate de văi adânci, însoţite de terase), până în mijlocul Câmpiei Transilvaniei (500 m, forme domoale şi pante prelungi), în nord-vest.

Clima
Este moderată, cu numărul zilelor de îngheţ de 127, cu precipitaţii variabile, cu vânturi dominante dinspre nord-vest.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de Mureş cu afluenţii săi, Niraj, Gurghiu, Pârâul de Câmpie, Comlod, Luţ, Târnava Mare, Târnava Mică, cu văi largi şi debite mari, precum şi de lacurile sărate de la Sovata, (cu scopuri terapeutice) şi Lacul Ursu, (cu o caracteristică unică în Europa - heliotermia).

Obiective turistice
Defilee
Defileul Mureşului (între Topliţa şi Deda), unde râul străpunge munţii vulcanici (Călimani la nord şi Gurghiu la sud), formând un culoar îngust care oferă turiştilor peisaje spectaculoase (stânci, creste, o albie încântătoare). Defileul este uşor accesibil, cu cabane şi posibilităţi de campare, precum şi atracţii pentru pescari.

Rezervaţii şi monumente ale naturii
Rezervaţia de bujori de stepă (în nord-vestul comunei Zau de Câmpie), unicul loc din interiorul arcului carpatic unde creşte această plantă. În perioada înfloririi (luna mai), frumoasa pajişte atrage numeroşi iubitori ai naturii. Alte rezervaţii şi monumente ale naturii: Pădurea Mociar, rezervaţie forestieră, (la 12 km de Gurghiu), cu stejari ce depăşesc 400 de ani. Staţiuni Sovata (la 15 km de Târgu Mureş, la poalele Munţilor Curghiului, la 475 - 530 m altitudine), menţionată ca loc de cură încă din 1597. Climatul subalpin are acţiune calmantă asupra sistemului nervos, iernile sunt blânde, iar verile răcoroase. Hotelurile confortabile sunt dotate cu instalaţii de tratament moderne (pentru băi calde cu apă minerală sărată, pentru aplicaţii calde cu nămol, kinetoterapie, electro şi hidroterapie). Factorii curativi, de mare eficienţă, sunt legaţi de prezenţa lacurilor helioterme din staţiune. Cel mai caracteristic este lacul Ursu, care prezintă fenomenul de heliotermie, care constă în stratificarea termică a apei concomitent cu creşterea concentraţiei sărurilor spre adâncime, până la un anumit nivel (3 - 3,5 m). La suprafaţă, temperatura apei este mai mică, fiind în concordanţă cu cea atmosferică, apoi creşte până la aproximativ 3 m adâncime, după care se înregistrează valori mai reduse şi constante. Astfel, la adâncimea favorabilă, organismul (1,5 - 2 m) vara, temperatura apei oscilează între 30 - 400C. Lacul Negru este bogat în nămol sapropelic, iar Lacul Aluniş în nămol argilo-silicios. Lacurile Verde şi Roşu, aflate la baza „Muntelui de sare“, formează un tablou natural interesant. Staţiunea dispune de un lac (posibilităţi de pescuit), dotat cu debarcader, bărci, precum şi de o pârtie de schi cu babylift. Toate acestea fac din Sovata un loc de sejur şi de recreere de primă importanţă. Alte staţiuni: Sângeorgiu de Mureş, la 6 km de Târgu Mureş.

Vestigii istorice
Cetatea Sighişoarei, considerată a fi „cea mai frumoasă cetate locuită din Europa“ şi „cel mai frumos şi complet ansamblu de arhitectură medievală din România“. A fost construită la începutul sec. XIII şi refăcută în sec. XIV, când zidurile sale erau străjuite de 14 turnuri ridicate şi păzite de breslele din oraş (de la care au luat şi numele). Astăzi mai pot fi admirate: Turnul cu ceas, Turnul Tăbăcarilor (unul dintre cele mai vechi), Turnul Coşitorilor (arhitectură expresivă, 25 m înălţime), Turnul Aurarilor (împreună cu bastionul Caszaldo de lângă el a fost cheia sistemului defensiv al oraşului), Turnul Frânghierilor (sec. XIII), Turnul Măcelarilor (sec. XIV), Turnul Cojocarilor (sec. XIII), Turnul Croitorilor (simplu şi masiv, sec. XIV), Turnul Cizmarilor (acoperiş zvelt, cu turnuleţe de observaţie), Turnul Fierarilor (1631, impunător). Turnul cu ceas din Sighişoara, cel mai monumental dintre turnurile medievale, un adevărat simbol al oraşului. A fost construit în sec. XIV pentru a apăra poarta principală. Are ziduri masive şi o înălţime de 64 m. Ceasul din vârful turnului a fost construit în Elveţia, figurile sale simbolizând zilele săptămânii. Casa Vlad Dracul din Sighişoara, cea mai veche construcţie civilă de piatră din cetate. Aici a locuit, între 1431 - 1435, principele Vlad Dracul, (tatăl lui Vlad Ţepeş). Cetatea medievală din Târgu Mureş, ridicată în sec. XV, extinsă şi întărită în sec. XVII cu şapte bastioane. Pasajul Scărilor din Sighişoara, construit în 1662. Astăzi se mai păstrează 175 de trepte. Ruinele castelului Bethlen din Criş, (la 19 km de Sighişoara), ridicat în stilul Renaşterii transilvănene, între 1559 - 1589. Castelul Gorneşti (la 17 km de Târgu Mureş), construit în stil baroc, între 1770 şi 1778. Este situat într-un frumos parc dendrologic şi, numără 52 de camere şi 365 de ferestre simbolizând săptămânile şi zilele anului. Castel Brâncoveneşti (1557 - 1558), clădire impunătoare cu 4 turnuri.

Edificii religioase
Biserica din deal de la Sighişoara, una dintre cele mai vechi din România, menţionată documentar în 1345. Păstrează frumoase sculpturi decorative în stil gotic flamboyant şi valoroase picturi murale (sec. XV). Domină oraşul prin masivitatea zidurilor sale. Biserica Mănăstirii Dominicane din Sighişoara, menţionată documentar în 1298, suferă de numeroase modificări ulterioare. Deţine piese, de mare valoare artistică (covoare orientale). Biserica reformată din Târgu Mureş, interesant monument de arhitectură în stil gotic. Construcţia ei a început în 1316 şi s-a terminat în 1442, cu sprijinul voievodului Iancu de Hunedoara. Biserica leproşilor din Sighişoara, bisericuţă gotică din sec. XV, care a servit ca azil leproşilor în secolele următoare. Alte edificii religioase: Biserica romano catolică din Târgu Mureş, ridicată între 1728 - 1750 de călugării iezuiţi, Biserica fortificată de la Daia, din 1457, Biserica fortificată din Saschiz, Biserica evanghelică din Reghin, între 1300 - 1330.

Edificii culturale
Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, una dintre cele mai bogate colecţii de carte veche din Transilvania, lăcaş al culturii europene din secolele trecute. A fost întemeiată de contele Samuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei, (la sfârşitul sec. XVIII). În 1802 a fost prima bibliotecă publică din ţara noastră. Deţine un fond de peste 200.000 volume (după asocierea cu Biblioteca Bolyai), numeroase lucrări având o valoare excepţională. În aceeaşi clădire (monumet istoric, 1799 - 1803) este găzduit şi Muzeul memorial Bolyal, care împreună cu expoziţiile bibliotecii sunt vizitate anual de numeroşi turişti din ţară şi străinătate. Palatul culturii din Târgu Mureş, unul dintre cele mai impozante edificii ale municipiului ridicat între 1911 - 1913. Faţada este împodobită artistic cu remarcabile statui şi basoreliefuri. Celebra „Sală a oglinzilor“ reţine atenţia prin numărul mare de vitralii (măiestrit lucrate), prin oglinzile veneţiene şi mobilierul elegant. Clădirea concentrează în spaţiul său multe instituţii culturale, precum Teatrul, Filarmonica de Stat, Muzeul de artă.
Cauta in Mures
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Primarie
PRIMARIA LUDUS
PRIMARIA REGHIN
PRIMARIA SIGHISOARA
PRIMARIA SIGHISOARA
Primaria Orasului Sovata
PRIMARIA TARNAVENI
PRIMARIA TARGU MURES
Muzee
Muzeul de Istorie
MUZEUL MUNICIPAL TARNAVENI
Muzeul Judeţean Mureş
Banci
Raiffeisen Bank - Agentia Teleki
Raiffeisen Bank
Romanian International Bank
UniCredit Tiriac Bank - Agentia Metro
UniCredit Tiriac Bank - Sucursala Calarasilor
UniCredit Tiriac Bank - Sucursala Calarasilor
UniCredit Tiriac Bank - Bancomat TG.MURES APC
Spitale
Spitalul Clinic Judetean Clinica Hematologie 2
Spitalul Clinic Judetean Clinica Medicala 2
Spitalul Clinic Judetean Clinica Medicala 3
Spitalul Clinic Judetean Clinica Medicala 3 - Camera Medicilor
Spitalul Clinic Judetean Clinica Medicala 3 - Laborator
Spitalul Clinic Judetean Clinica Pediatrie 2 - Centrala
Spitalul Clinic Judetean Clinica Psihiatrie I - Poarta
Biblioteci
BIBLIOTECA ORASENEASCA LUDUS
Biblioteca Municipala Petru Maior
BIBLIOTECA ZAHARIA BOIU
BIBLIOTECA ORASENEASCA SOVATA
BIBLIOTECA MUNICIPALA TARNAVENI
BIBLIOTECA JUDETEANA MURES

Ghid
Informaţii generale
Aşezare
În partea central nordică a ţării, în bazinul mijlociu al râului cu acelaşi nume, în centru Podişului Transilvaniei.

Vecini
La nord: Judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, la est: Judeţul Harghita, la sud: Judeţele Braşov şi Sibiu, la vest: Judeţele Alba şi Cluj.

Suprafaţa
6.714 km2 (respectiv 2,8% din teritoriul ţării).

Populaţie
604.000 locuitori.

Oraşe
Târgu Mureş, reşedinţă de judeţ, cu 166.000 locuitori, pe stânga Mureşului, la întretăierea unor pitoreşti dealuri. Alte oraşe: Iernuţ, Luduş, Reghin, Sighişoara, Sovata, Târ.. citeste mai mult